Wat is een Spouwmuur?

Bij Isa Isolatie staat de klant centraal!

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige muren, namelijk een binnen- en buitenmuur. De ruimte -van gemiddeld zes centimeter- tussen deze twee muren heet ‘spouw’. Vroeger werden de muren van een huis massief gemetseld. De dikte van de muur was ongeveer de lengte van een baksteen, oftewel een enkel steens muur. Na 1925 veranderde deze bouwwijze en werden de muren gemetseld met een spouwmuur. In een lege spouw kan wind vrij circuleren waardoor er warmte verloren kan gaan. Echter, een spouw kan gevuld worden met verschillende materialen waarmee als het ware ‘stilstaande lucht’ gecreëerd wordt voor een isolerende en ventilerende functie.

Het te gebruiken isolatiemateriaal is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: de spouwdiepte, de spouwvervuiling, de staat van de gevel en of de spouw al eerder is geïsoleerd.

Woningen die die na 1981 zijn gebouwd en direct zijn geïsoleerd kunnen in sommige gevallen opnieuw worden geïsoleerd. Denk hierbij aan woningen met een verzakking, verpulvering of veroudering van isolatiemateriaal met tocht in de spouw als gevolg.